Nieuwe eisen EN-131

Eind 2017 zullen de nieuwste eisen wat betreft ladders voor heel Europa gaan gelden.
De nieuwe eisen zijn een stuk strenger geworden dan de huidige eisen in de EN-131, maar ook strenger dan de eisen zoals vermeldt in de Nederlandse Warenwet.
In de nieuwe norm zal een verschil gemaakt worden tussen Professioneel en Niet-Professioneel (particulier) gebruik.

Hieronder een aantal van de belangrijkste aanpassingen welke eraan komen:

 1. Basisverbreding:
  Alle ladders die als enkele ladder gebruikt kunnen worden, zullen vanaf een lengte van 3.00 meter voorzien dienen te worden van een 'basisverbreding'.
 2. Slipvastheid:
  de voeten dienen van zo'n aard te zijn dat, indien deze op een glazen plaat staat, bij een loodrechte belasting (in het midden van de ladder) van 1471 N (ca. 150 kg) max. 40 mm mag verschuiven binnen 1 minuut.
 3. Ladderdelen niet uitneembaar:
  Twee- en driedelige ladders waarbij een ladderdeel (langer dan 3.00 meter) los gebruikt kan worden (bijv. het topdeel van een driedelige reformladder), zullen niet meer toegestaan zijn. Alle delen zullen compleet, als één ladder, gehanteerd dienen te worden.
  "Wat in de praktijk nu veel gebeurd is dat een driedelige ladder, waarbij het topdeel weggepakt wordt om deze als tweedelige ladder te gebruiken, op de schouder wordt meegenomen, aangezien je qua lengte daarmee uit de voeten kunt. Het derde deel laat je achter om niet al het gewicht te hoeven tillen. Dit zal in de toekomst dus niet meer kunnen."

Persoonlijk vinden we regel 3 onzin. Indien men het topdeel van een 3-del. reform ladder wegneemt,voldoet de overblijvende 2 del. reformladder nog steeds aan alle eisen en voorschriften. Alleen indien het topdeel langer is dan 3.00 m, mag men dit deel niet meer als enkele ladder gebruiken.

Verder zijn een aantal zaken vastgelegd met welke test methode, diverse belastingen van een ladder getest dienen te worden.
Mocht u meer vragen hebben, horen wij graag van u.

Ladder-outlet.nl
keuzehulp:

Om u te helpen de perfecte ladder te selecteren, hebben we 3 hoofdgroepen voor u op een rijtje gezet en als volgt gecategoriseerd:

- Ladders en trappen voor gebruik door particulier, DHZer en klusjesman
- Ladders en trappen voor de vakman en intensief gebruik door DHZer en klusjesman ☼☼
- Ladders en trappen voor intensief gebruik in industrie, op de bouw en bij montage werkzaamheden ☼☼☼

© 2016 - 2021 ladder-outlet.nl | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel